Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το Φανάρι στο ζήτημα της «Αυτοκεφαλίας» των Σχισματικών της Ουκρανίας και των Σκοπίων

 


Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το Φανάρι στο ζήτημα της «Αυτοκεφαλίας» των Σχισματικών της Ουκρανίας και των Σκοπίων

Αντιγράφω από το δημοσιεύμα τις επόμενες παραγράφους, όπου προσδιορίζουν τις τάσεις εντός του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την αντικανονική χορηγία αυτοκεφαλίας στην Σχισματική «Μακεδονική Εκκλησία» των Σκοπίων κ.λπ.:
«Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι υπάρχουν δύο απόψεις και τάσεις ανάμεσα στην ιεραρχία και άλλους αξιωματούχους του Φαναρίου αναφορικά με το θέμα αυτοκεφαλίας των Σκοπίων.
Η μία τάση και συμβουλή είναι να προχωρήσει στη χορήγηση αυτοκεφαλίας, ενώ η άλλη είναι αντίθετη πιστεύοντας ότι θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα παρά θα λύσει.
Οι εκπρόσωποι της δεύτερης τάσης που αντιτίθενται επικαλούνται την περίπτωση της Ουκρανίας που η πλειάδα των κατά τόπους Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών δεν αναγνωρίζει, με αποτέλεσμα να υπάρχει ορατή διαίρεση στην Ορθόδοξη Εκκλησία.»
1. Κατ΄αρχήν να επισημαίνω ότι έχω συγγράψει ούκ ολίγα κείμενα στο προσωπικό μας προφίλ μέσα στο 2019-2020 για την χορηγία «Αυτοκεφαλίας» στους Σχισματικούς της Ουκρανίας. Ευελπιστώ, να μην χρειαστεί να πράξω το ίδιο και γιά τους Σχισματικούς των Σκοπίων.
2. Η ενέργεια του οικουμενικού Πατριάρχη να χορηγήσει, αυθαίρετα, αντικανονικά και κακόγνωμα «Αυτοκεφαλία» στους ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΥΣ της Ουκρανίας, η εν λόγω πράξη του σηματοδοτεί και σημαίνει ότι έπηξε Κανονικό Σχίσμα και διαίρεσε ως μη όφειλε την Ορθόδοξη Καθολική Εκκλησία σε δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα.
2.1. Το οικουμενικό Πατριαρχείο, δεν είναι ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ώστε να διενεργεί ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΗ εισπήδηση στα εσωτερικά εκκλησιαστικά ζητήματα της Εκκλησία της Ρωσίας και της Ουκρανίας για να επιλύει αυθαίρετα, χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Πατριάρχη της Μόσχας (και να ικανοποιεί την γνώμη των Αμερικανών) στον οποίον υπάγεται η κανονική Εκκλησία της Ουκρανίας με Μητροπολίτην Κιέβου και πάσης Ουκρανίας τον κ. Ονούφριον.
3. Τώρα μία μερίδα στενοκέφαλων πατριαρχικών, συμβουλεύουν ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ τον οικουμενικό Πατριάρχη να χορηγήσει «Αυτοκεφαλία» στους Σχισματικούς των Σκοπίων. Βάλθηκαν οι του οικουμενικού Πατριαρχείου να πήξουν Κανονικά Σχίσματα στις κατά Τόπους Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, χωρίς να υπολογίζουν την σύμφωνη γνώμη των Αυτοκέφαλων Εκκλησιών.
3.1. Αν, και μόνο αν, διανοηθεί να το πράξει ο μονάρχης Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, τότε, και μόνο τότε, διενεργεί ΜΙΑ ακόμη ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΗ ενέργεια, χωρίς την σύμφωνη γνώμη μίας ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ.
4. Ποιό εγκρατείς φωνές εντός και εκτός του οικουμενικού Πατριαρχείου αντιλαμβάνονται ότι ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΗ χορηγεία «Αυτοκεφαλίας» σε κατεγνωσμένους Σχισματικούς, θα δημιουργήσει μία ακόμη «Κακοκεφαλία», όπως η κακοκεφαλία των Σχισματικών της Ουκρανίας και ένα νέο πονοκέφαλο στην Ορθόδοξη Καθολική Εκκλησία.
5. Οι εκπρόσωποι της δεύτερης τάσης, που αντιτάσσονται σοβαρά και εύλογα στον οικουμενικό Πατριάρχη να προβεί σε νέο Κανονικό Σχίσμα, βλέπουν και παρατηρούν την τρύπα στο νερό που διέπραξαν με την χορηγεία «Αυτοκεφαλίας» σε Σχισματικούς της Ουκρανίας, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των Αυτοκέφαλων Εκκλησίων και Πατριαρχείων ΔΕΝ έχει αναγνωρίσει την παράνομη και αυθαίρετη πράξη του Πατριάρχη.
6. Η συνείδηση της Εκκλησίας, οι κατά Τόπους 10 από τις 14 Αυτοκέφαλες Εκκλησίες της Ορθόδοξης Καθολικής Εκκλησίας, στην πράξη δεν αναγνωρίζουν την «Αυτοκεφαλία» των Σχισματικών της Ουκρανίας, ΟΥΤΕ μνημονεύουν τον ψευδομητροπολίτη Επιφάνιο, πλήν της Εκκλησίας της Κύπρου, της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Αυτό σημαίνει ουσιωδώς, ότι η χορηγεία -υπό του οικ. Πατριάρχη- του κακοκέφαλου σε Σχισματικούς της Ουκρανίας -αύριο στα Σκόπια-, είναι μία ΑΚΥΡΗ, ΚΑΚΟΓΝΩΜΗ, ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΗ και ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΗ εκκλησιαστική πράξη.
Γιατί άραγε, το οικουμενικό Πατριαρχείο, υποκύπτει στις αμερικανοκίνητες πολιτικές πιέσεις για αναγνώριση και χορηγεία «αυτοκεφαλίας» σε Σχισματικούς;
Είναι αυτό εκκλησιαστικό ήθος και κανονικό δίκαιον;

Του Παναγιώτη Νούνη








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου