Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

Βιβλιοπαρουσίαση #010, Ανδρέας Γεωργαλλίδης, ακίνητη σιωπή, εκδόσεις: Ίαμβος, 2023, σσ. 46.

 


Βιβλιοπαρουσίαση #010, Ανδρέας Γεωργαλλίδης, ακίνητη σιωπή, εκδόσεις: Ίαμβος, 2023, σσ. 46.

Μία νέα έκδοση, ως ποιητική συλλογή του κ. Ανδρέα Γεωργαλλίδη, κατέφθασε σήμερα καθόλου τυχαία, ταχυδρομικά, στο σπίτι μου και είμαι βαθιά ευγνώμων στον αποστολέα της!

Ο κ. Ανδρέας Γεωργαλλίδης, όντας βραβευμένος εκ Γαλλίας και Ιταλίας ως διεθνούς φήμης ποιητής, εξέδωσε μέχρι στιγμής οκτώ (8) ποιητικές συλλογές, ενώ το δημιουργικό έργο του έχει μετεφρασθεί και εκδοθεί μέχρι στιγμής, σε τουλάχιστον δεκαέξι γλώσσες!...

Σημειωτέον, ο εν λόγω ποιητής είναι ένας σημαντικός εν ζωή Φιλόσοφος, αφού ασχολήθηκε επισταμένως με υψηλές σπουδές και διατριβές σε Γαλλία και Αγγλία, επάνω στον κορυφαίο σύγχρονο φιλόσοφο της Αναλυτικής Φιλοσοφίας του 20ου αιώνα, τον πατέρα του Τρακτάτους, τον Λούντβιχ Βιττγκενστάιν.

Οι ποιητικές συλλογές του κ. Α . Γεωργαλλίδη, είναι, εν γένει σκόπιμα ευσύνοπτες, παράδοξα σύντομες, ιδιαίτερα περιεκτικές λογικών ή και α-νόητων νοημάτων, με σωρηδόν αντιφάσεις εν τοις όροις καθώς και εν τη σιωπηλή και βαθυνούστατη γραφίδα του, ιδιαζόντως λακωνικές, αφού εξάπαντος και το λακωνίζειν, εστί φιλοσοφείν!

Μεστά και βαθιά συμπυκνωμένα ποιητικά νοήματα, εκπηγάζουν, από τα όλα και όλα, τα δίστιχα, τα τρίστιχα και σπανίως ολίγα τετράστιχα, φιλοσοφικά -εξάπαντος πεζά και στοχαστικά- του ποιήματα.

Μία ποιητική συλλογή, κυριολεκτικά και μεταφορικά, γέμουσα με λευκές σελίδες, ωσάν ο Ποιητής να μας αφήνει χώρο και ελευθερία να ξεχαρμανιάσουμε τα νεύρα μας, γράφοντας ή σβήνοντας επιπρόσθετα τινά δικά μας και για την έκπληξή μας, αντιμετωπίζοντας τους φιλοσοφικούς γρίφους των διστίχων και τα α-νόητα, πλην νοηματοδοτημένα βαθιά του τρακταριανά λογοπαίγνια.

Το πρώτο κινούν ακίνητο, της ακίνητης σιωπής αλλά και της πάλαι ποτέ αεικίνητης και βαθυστόχαστης σκέψης του Συγγραφέως και Ποιητού, είναι η βαθιά του επιρροή, η φιλοσοφική σκέψη και γραφίδα του Βιττγκενστάιν, ο οποίος πρώτος και δεύτερος, βρίσκουν ακόμη, φιλοσοφικό νόημα, σε εκείνην την μοναδική περίπτωση που συγγραφεί κατά λάθος ή σκόπιμα, ένα αλλόκοτο ίσως φιλοσοφικό εγχειρίδιο γεμάτο με ανέκδοτα, ασυναρτησίες και α-νοησίες ολκής, νοηματοδοτημένες και τρακταριανές μάλλον α-νοησίες και όχι μόνον.

Το εν λόγω βιβλίο, το αφιερώνει στην κ. Αγγέλα, την μοναδική γυναίκα και συνοδοιπόρο της ζωής του.

Η γλωσσική επιμέλεια, είναι του φίλου του κ. Ανδρέα Αντζουλή και οι πολύτιμες εκδόσεις που φιλοξενούν όλα σχεδόν τα συγγραφικά έργα του ποιητού κ. Ανδρέα Γεωργαλλίδη είναι, οι εκδόσεις: Ίαμβος.

Ένα βιβλίο, για όσους λατρεύουν την φιλοσοφία, αλλά και την εναλλακτική και βαθιά φιλοσοφική σκέψη που πραγματώνεται, ουσιωδώς, σε απλή λακωνική ποίηση.


© Του Παναγιώτη Νούνη

21 Απριλίου, 2023




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου