Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Μαρίνας Δούκα & Παναγιώτη Νούνη, Περί συναισθηματικής και ορθολογικής νοημοσύνης

 


 


Η σκέψη και το καρτελάκι της ημέρας!

Ψυχο-Λογικός Στοχασμός #001
Περί συναισθηματικής και ορθολογικής νοημοσύνης
Μία νέα εποχή αρχίζει με το Psycho-Logic.gr, αρχής γενομένης με μικρούς ψυχολογικούς και φιλοσοφικούς στοχασμούς επάνω σε ενδιαφέροντα αποφθέγματα κορυφαίων ψυχολόγων, φιλοσόφων κ.λπ.
Το πρόβλημα δηλαδή με τους ανθρώπους είναι ότι σκέφτονται κατά κόρον ΜΟΝΟΣΗΜΑΝΤΑ, δηλ. είτε αμιγώς συναισθηματικά (ελπίδες, φοβίες, ενθουσιασμοί, μίσοι, έρωτες, φθόνοι, έριδες, ζήλια, πάθη, αντιπάθειες, οργή, συγκινήσεις, θυμός, επιθυμίες, μεταμέλεια κ.ο.κ.) δηλαδή μέσα στο πλαίσιο της Συγκινησιοκρατίας παρά στο πλαίσιο της ορθής λογικής!

Είτε -πολύ σπάνια- σκέφτονται αμιγώς ορθολογικά, ωφελιμιστικά, στρατηγικά κ.λπ.
Αν και ορθολογικά όντα οι άνθρωποι, σκεφτόμαστε νομίζω κυρίως συγκινησιοκρατικά, δηλαδή παρορμητικά, (συν)αισθηματικά και επιπόλαια.
Λόγου χάριν: άραγε, σχετιζόμαστε κυρίως από αισθηματικά, ερωτικά και ρομαντικά κριτήρια ή μήπως από αμιγώς ορθολογικά και στρατηγικά κριτήρια; Υφίσταται άραγε ένας εσωτερικός συνδυασμός και συγχρονικότητα κριτηρίων και προϋποθέσεων χωρίς να υφίσταται γνωστική και ψυχο-λογική σύγχυση στο άτομο;

Ναί ή όχι; Ποιά είναι η γνώμη σας;
Και αν σχετιζόμαστε από αμιγώς αισθηματικά κριτήρια, ποιός ο ρόλος της διανοίας και της ορθής λογικής; Αν σχετιζόμαστε αμιγώς από ορθολογικά κριτήρια, ποιός ο ρόλος των συναισθημάτων; Άρα, ενδεχομένως να σχετιζόμαστε από αμιγώς συναισθηματικούς λόγους, και να χωρίζουμε αμιγώς για συναισθηματικούς λόγους.
Τουτέστιν, αγώμεθα και φερόμαστε κατά κόρον συναισθηματικά, χωρίς να ενεργοποιούμε την ορθή λογική.
Πράγμα που σημαίνει στην ουσία, ότι: ο Νάρκισσος και εγωκεντρικός εαυτός δεν γνωρίζει ποιό είναι το συμφέρον του, όταν απολυτοποιεί τον στείρο συναισθηματισμό ή την άκαρδη και ψυχρή λογική.

Του Παναγιώτη Νούνη - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Της Μαρίνας Δούκα - Κλινική Ψυχολόγος

--------------------------------------------
Δείτε τις υπηρεσίες μας:

Ελεύθερo προς Κοινοποίηση!!


Η πρώτη Συνεδρία (on line ή δια ζώσης) με τους ειδικούς συνεργάτες μας είναι ΔΩΡΕΑΝ για σκοπούς γνωριμίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου