Κυριακή 21 Μαΐου 2023

Ιλαρίων ο Μεταφραστής: Περί της οδύνης στην απώλεια της γνώμης σας




 "Ο πόνος σας είναι

το σπάσιμο του οστράκου

που περικλείει τη γνώση σας".

Χαλίλ Γκιμπράν
_____________________
Την γνώμη σας, και όχι την γνώση σας, θα παράφραζα σκόπιμα τον συγγραφέα Χαλίλ Γκιμπράν. Λόγω της ειδοποιούς εννοιολογικής διάκρισης: Γνώσης/γνώμης.
Δηλαδή, στην σύγχρονη και καθαρή πλατωνική φιλοσοφική σκέψη θα διετύπωνε κανείς τα ανάλογα, ως εξής:
Η οδύνη (λόγω του ακατάσχετου κυνηγιού της ηδονής) και ο πόνος σας είναι: το μόνο ασφαλές και αξιόπιστο σύστημα και εργαλείο για το σπάσιμο του οστράκου που εμπεριέχει και εμπερικλείει την ΓΝΩ-ΜΗ σας!
Την οποία ΓΝΩ-ΜΗ σας την έχετε ταυτίσει -λόγω του ΕΓΩ- με την καθαρή και αγαθή ΓΝΩ-ΣΗ και πληροφορία των Λόγων των όντων!...
Το όστρακο σας ποιό ακριβώς είναι;
Είναι εκείνες οι αλυσίδες στη μυθολογία με το Σπήλαιο του Πλάτωνα. Με τις οποίες είστε εξαρτήματα και εξαρτώμενοι τους.
Το όστρακο σας, είναι: η εγωκεντρική και ατομικιστική συσπείρωση στον μεγαλοπρεπή Νάρκισσο Εαυτόν. Το όστρακο σας είναι το ΕΓΩ σας. Η δήθεν ασπίδα προστασία σας. Πρόκειται για μια μεγαλειώδη ψευδαίσθηση ότι το ΕΓΩ, ο εγωισμός και ο Εγωκεντρισμός είναι ασπίδα προστασίας.
Το ΕΓΩ, δεν ταυτίζεται και δεν πρέπει να ταυτίζεται με την ουσία και τον πυρήνα της προσωπικότητας του ατόμου. Συνεπώς, ο,τί και να πάθει το ΕΓΩ σας, όσο και να το προσβάλουν και να θιγεί, στην ουσία δεν υφίσταται κανένας ουσιαστικός κίνδυνος στον πυρήνα της ύπαρξης σας. Ο κίνδυνος είναι μοναχά στην αλλοτριωμένη φαντασία και παρερμηνεία των γεγονότων του νου σας.
Αν θέλετε να αλλάξετε δέρμα και να μεταμορφωθεί το παλαιό φθαρμένο σε νέο και λαμπερό, όπως ακριβώς η διαδικασία με τους όφις, τότε, θα πρέπει πρωτίστως να αποδεχτείτε την οδύνη και τον πόνο σας, αντί να παραμείνετε στην ψυχολογική άρνηση του.
Η γνώμη σας, γιατί έτσι είστε εκπαιδευμένοι, υφίσταται και κυριαρχεί κυρίως λόγω των πυρηνικών αποβλήτων της ματαιοδοξίας των γονέων σας, φαίνεται να είναι το όντως πρόβλημα της ύπαρξης σας, διότι η γνώση δεν είναι καθόλου δική σας κατασκευή του νου η του ΕΓΩ σας, και η καθαρή γνώση φανερούται μέσω της φωτεινής πληροφορίας, αφού είναι σε άλλα πεδία και επίπεδα της αλληγορίας της γραμμής, στην οδό της βασιλείας των φωτεινών ιδεών και του Αγαθού, όπου απελευθερώνουν και φωτίζουν τον κάθε εραστή της Γνώσης και του Αγαθού.
Η γνώμη σας, οι εικασίες σας, οι απόψεις σας, οι φαντασίες σας, οι αυθαίρετες κρίσεις και τα αυθαίρετα συμπεράσματα σας, οι σκιές του ΕΓΩ σας, τα νομίζω σας...
Όλα αυτά είναι ζητήματα που τα θεωρείτε ως αυταπόδεικτα και de facto ως αμιγής γνώση, λόγω του ΕΓΩ. Στην πραγματικότητα βρίσκεστε αιχμάλωτοι στο Σπήλαιο της εικονικής πραγματικότητας της γνώμης σας, και τις σκιές, τις εικασίες και εικόνες, τους αντικατοπτρισμούς που παρατηρεί ο νους σας, τις βάφτισε και συνεχίζει να τις βαπτίζει παντελώς αυθαίρετα, ως καθαρή γνώση!
Η διάκριση γνώμης και γνώσης, γίνεται μέσω της αληθούς και της τω όντι γνήσιας επιστήμης των επιστημών: της Διαλεκτικής τέχνης, που αναλαμβάνει να αναλύσει και να διαλύσει, εννοιολογικά, κάθε λογική σας πρόταση ή πεποίθηση ή γνώμη ή γνώση ή βεβαιότητες και τις εικασίες σας.
Δοκιμάστε να κάνετε αληθινό διάλογο με κάποιον φιλόσοφο νου, που κατέκτησε την διαλεκτική τέχνη, να δείτε πως κατά την διαδικασία, θα θίγεται και θα θυμώνει το ΕΓΩ σας. Πού τόσο πολύ σας συσκοτίζει και σας εμποδίζει να δείτε, που θα τα βάλετε προσωπικά με τον άλλον, και όχι με τον εαυτόν σας, που τον αφήνετε να σας πλανεί και παραπλανεί στις αυθαίρετες κατασκευές του νου σας, που στην ουσία είναι η ισχυρή γνώμη σας για τα πάντα.
Και αν κάτι είναι αληθές για την προσωπικότητα σας, είναι η ισχυρή γνώμη σας, εξ ου και το ελάττωμα και η κακία της ισχυρογνωμοσύνης, ο ισχυρογνώμων άνθρωπος δεν είναι άνθρωπος της αρετής, και όχι η ισχυρή και αληθής γνώση που κατακτήσατε με μύριους εμπειρικούς και γνωστικούς τρόπους.
Συνεπώς, εν κατακλείδι, ο πόνος και οι οδύνες σας είναι χρήσιμα πράγματα για να σπάσει το απόστημα του μολυσμένου σπυριού της ψυχής που είναι η άγνοια της αληθούς γνώσης και η διάλυση της γνώμης σας, την οποία προσκυνάει ο καθένας ως γνώση και πληροφορία των Λόγων των όντων.
Η απαίτηση, το δικαίωμα και η ελευθερία της έκφρασης της γνώμης είναι ολισθηρή οδός προς τα κάτω...
Συνεπώς, η γνώμη μου είναι: να μην σας απασχολεί η γνώμη μου, η γνώμη σας και η γνώμη τους.

Ιλαρίων ο Μεταφραστής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου