Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΕΛΕΒΑΝΤΟ


ΠΗΓΗ

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΕΛΕΒΑΝΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΩΡΗΘΕΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ

Του Παναγιώτη Νούνη

Ευχαριστώ θερμά τον άοκνο και μάχιμο Εκκλησιαστικό Δημοσιογράφο κύριον Παναγιώτην Τελεβάντο (Θεολόγος/Φιλόλογος και Εκκλησιαστικός Ανταποκριτής στο προσωπικό του Ιστολόγιο), ο οποίος μου χάρισε πρόσωπον με πρόσωπον τον περίφημο και ωραίο Β΄ Τόμο «ΑΡΘΡΑ-ΜΕΛΕΤΑΙ-ΕΠΙΣΤΟΛΑΙ» όπου είναι τα γραπτά κείμενα του μακαριστού Αρχιμανδρίτου Επιφάνιου Θεοδωρόπουλου. Πρόκειται για Β΄ έκδοση, εκδόσεις: Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός, 2017, σσ. 392.

Έχω ήδη μελετήσει και διαβάσει -όταν είμουν φοιτητής στη Θεολογική Σχολή (2008-2012)- τον Α΄ Τόμο (σσ. 550) ο οποίος ασχολείται με πολύ ενδιαφέροντα Δογματικά, Κανονικά, Αντιαιρετικά και Απολογητικά ζητήματα. Γράφει και αρκετά για το «τέρας του Άδου» τον αντίχριστο ψευδοΛογοτέχνη Νίκο Καζαντζάκη.

Ο Α΄ Τόμος, ωστόσον, εμπεριέχει τρία αξιομνημόνευτα σημαντικά κεφάλαια-θέματα, τα οποία πρώτα τρία, είναι:

1. Περί Ελληνοχριστιανικών Συνθέσεων και «Ελληνοχριστιανικού» πολιτισμού. Πατρολογική τεκμηρείωση.

2. Η ιερωσύνη των Λαϊκών εξ ορθοδόξου οπτικής παράδοσης.

3, Κανονικά ζητήματα: όπως π.χ. το ανίερο Μεταθετόν των Επισκόπων. κ.α.

Ο Β΄ Τόμος όπως και ο Α΄ είναι επιμέλειας του πατρός Ιωάννου Κουστώφ. Δεν πρόκειται να βιβλιοπαρουσιάσω το εν λόγω πόνημα αν δεν το μελετήσω καλά. Κάπου θα μου χρειασθεί στο προσεχές μέλλον. Θα είναι μάλλον ένα καλοκαιρινό μου ανάγνωσμα. Σύντομες και περιεκτικές βιβλιοπαρουσιάσεις για τα νεοεκδοθέντα βιβλία του οσίου Γέροντος Επιφανίου Θεοδωροπούλου θα βρείτε σίγουρα στο ιστολόγιο του κ. Παναγιώτη Τελεβάντου.

Μελέτησα ήδη το πρώτο κεφάλαιο του εν λόγω βιβλίου που φέρει τον τίτλο «Επιτρέπεται η χρήση του όπλου της ειρωνίας;». Όπου ο Γέρων Επιφάνιος, τεκμηρειώνει Αγιογραφικά, ότι για τον αντιρρητικό αγώνα των θεολόγων και κληρικών είναι πολύ χρήσιμο το όπλο της αληθεύουσας ειρωνίας...!

Γι΄αυτό ας μή βιάζονται μερικοί αφελείς και κατάλαλοι να κατα-κρίνουν τους Λαϊκούς θεολόγους εξ αιτίας της ειρωνικής γραφίδος τους. Εξάλλου τα λυκόσκυλα, τα ποιμενικά, οι ντόμπερμανς, είναι για να φυλάνε τα πρόβατα του Θεού, όχι μόνον απο τους λύκους, αλλά και απο τους προβατόσχημους λυκο-ποιμένες.

Στην Ορθόδοξη Καθολική Εκκλησία έχουμεν Βασίλειον ιεράτευμα, όχι ιεροκρατεία και ούτε κληρικαλισμό, αλλά και Πνευματική ιερωσύνη Λαϊκών. Οι οποίοι Λαϊκοί είναι τα «κύτταρα δολοφόνοι» των «καρκινικών κυττάρων» του Σώματος της Εκκλησίας.

Προσκομίζω φωτογραφικά το εξώφυλλο μαζί και τα περιεχόμενα του Β΄ Τόμου.

Του Παναγιώτη Νούνη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου