Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Βιβλιοπαρουσίαση #018: Θαυμαστός καινούριος κόσμος, του Aldus Huxley, τίτλος πρωτοτύπου: BRAVE NEW WORLD, μετάφραση: Ελένη Κυπραίου, εκδόσεις: ΚΑΚΤΟΣ, 1980, σσ. 281.

 

ΠΗΓΗ


Βιβλιοπαρουσίαση  #018: Θαυμαστός καινούριος κόσμος, του Aldus Huxley, τίτλος πρωτοτύπου: BRAVE NEW WORLD, μετάφραση: Ελένη Κυπραίου, εκδόσεις: ΚΑΚΤΟΣ, 1980, σσ. 281.

 

Κατ΄ αρχήν να ευχαριστήσω την πρώην φίλη μου Ιωάννα, που μου χάρισε το εν λόγω ενδιαφέρον βιβλίο, τον Φεβρουάριο του 2021, με μία πολύ ωραία προσωπική αφιέρωση, την χρονιά μάλιστα που όλοι μας λίγο ή πολύ ζήσαμε στο πετσί μας για τα καλά την δυστοπία και δυστυχία της παγκόσμιας επιστημονικής δικτατορίας, μέσω του ιού της Κορώνης.

Το εν λόγω βιβλίο το έχω χρησιμοποιήσει και το έχω παρουσίασει στους μαθητές/τριες μου μέσα στο 2021, όταν όργωνα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Κύπρου ως αναπληρωτής καθηγητής και εδίδασκα το Μάθημα των Θρησκευτικών, δηλαδή θεολογία/θρησκειολόγια.

Πρόκειται για ένα καταπληκτικό και ευανάγνωστο λογοτεχνικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, όπου ο Συγγραφέας μας αποκαλύπτει προφητικά από το 1932 μίαν μέλλουσα παγκόσμια κοινωνική και επιστημονική δυστοπία, όπου οι πολίτες του είναι πλέον τεχνολογικά προϊόντα παραγωγής βαριάς γενετιστικής και ευγονικής βιομηχανίας, χωρισμένοι σε ανάλογους τύπους ομάδων, ανάλογα των αναγκών του Παγκόσμιου Κράτους, το οποίον δυστοπικό Κράτος θεμελιώνεται στην Αρχή της Ηδονής, του ακραίου Ωφελιμισμού και της Ευχαρίστησης, με τίμημα, τον αυστηρότατο έλεγχο και περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης της στοχαστικής σκέψης, την φίμωση και απαξία της αλήθειας και τον μηδενισμό της δημιουργικής καλλιτεχνικής ενέργειας.

Επιστήμη και τεχνολογία δηλαδή, στα χέρια ολίγων πανούργων ανθρώπων, γίνεται το κατάλληλο εργαλείο για τυραννικά καθεστώτα και δη του έσχατου επιστημονικού και τεχνολογικού ολοκληρωτισμού που έχει διανοηθεί ο άνθρωπος, σε ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας.

Ο ίδιος ο συγγραφέας Aldus Huxley, σημειώνει το 1946:

"Όλα αυτά τα φαντάστηκα πριν από δεκαπέντε χρόνια. Τότε η Ουτοπία φαινόταν να βρίσκεται μακριά. Την είχα τοποθετήσει 600 χρόνια από τώρα, στο μέλλον. Σήμερα όμως δεν φαίνεται τόσο μακρινή.

Ο τρόμος μπορεί να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας μέσα σ' έναν αιώνα. Κι αυτό, αν γλιτώσουμε από το κομμάτιασμα μιας τεράστιας έκρηξης στο μεταξύ. Αν δεν συγκεντρωθούμε και δεν χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη σαν βοήθημα για τη δημιουργία μιας νέας, αυτόνομης ράτσας, θα 'χουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε πολλές δικτατορίες, ολοκληρωτισμούς, που θα στηρίζονται στον τρόμο και τον φόβο της ατομικής βόμβας και των συνεπειών της, ή σ' έναν υπερολοκληρωτισμό, που γεννιέται από το κοινωνικό χάος, την τεχνολογία γενικά και την ατομική επανάσταση ειδικά, και εξελίσσεται σε μια κοινωνικής πρόνοιας τυραννία. Στην τυραννία της Ουτοπίας.

Όπως στρώσεις έτσι θα κοιμηθείς".

Στον κονσερβοποιημένο και βιομηχανοποιημένο μετάνθρωπο του δυστοπικού μέλλοντος, έχουν εμφυτευθεί εξ απαλών ονύχων μέσω της πλύσεως εγκεφάλου συγκεκριμένες «εργαστασιακές ρυθμίσεις» και παγιωμένες εκ γεννετής σκέψεις και λογισμούς, ανάλογα της τάξεως παραγωγής ανθρωποειδών ή μετανθρώπων.

Οι σπάνιες περιπτώσεις μετανθρώπων, οι οποίοι παρεκκλίνουν από τις ομοιογενοποιημένες, αποστειρωμένες και παστεριωμένες συνθήκες, οδηγούνται κρατικώ και φασιστικώ τω τρόπω σε (κατά)παύση, καταστολή και (κατά)σίγαση της συνείδησής τους μέσω της υποχρεωτικής χρήσης συγκεκριμένων ναρκωτικών ουσιών.

Οι λογοτεχνικές και στοχαστικές φιλοσοφικές ή θεολογικές ιδέες, απαγορεύονται δια ροπάλου στον εν λόγω «θαυμαστό καινούριο κόσμο», ο οποίος Νέος Κόσμος του Μετανθρωπισμού της παγκοσμιοποιημένης δυστοπίας, κομίζει την Νέα Ηθική του Τρανσχιουμανισμού, της επικυριαρχίας των ερμαφρόδιτων ή ουδετεράνθρωπων ή τρανσέξουαλ και ομοφυλόφιλων σεξομανών νόων.

Η προηγούμενη παράγραφος, δεν είναι καθόλου αυθαίρετη, αλλά εκπηγάζει μέσα από αρκετά σημεία από το εν λόγω βιβλίο, αν και σπάνια ή έστω συνεσκιασμένα και άλλοτε πολύ ξεκάθαρα, αφού η σεξομανία και η κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών, είναι το κυρίαρχο σημείο αναφοράς του εν λόγω «καινούριου κόσμου».

Το εν λόγω βιβλίο, προσωπικά δεν με ενθουσίασε ιδιαίτερα, πλην σε ορισμένα σημεία του, καθότι μου θύμησε ουκ ολίγες κοινότυπες ταινίες επιστημονικής φαντασίας που όλοι μας λίγο ή πολύ έχουμε δει.

Αλλά δεν παύει, να είναι ένα πολύ χρήσιμο λογοτεχνικό και προφητικό βιβλιογραφικό τεκμήριο που αποκαλύπτει, εμμέσως πλην σαφώς, με μυθιστοριογραφική και λογοτεχνική μέθοδο αρκετές σταγόνες αληθείας, που στο σήμερα η εν εξελίξει εμπειρία μας, μας δείχνει ότι την Παγκόσμια Κοινωνική Δυστοπία και τον έσχατο ολοκληρωτισμό της επικυριαρχίας των Μετανθρωπιστών και μεταλλαγμένων ανθρώπων (επί τη βάσει των Τρανσουχιουμάνιτι και Τρανσέξουαλ ουδετερανθρώπων οπαδών της ομοφυλοφιλίας), δεν φαίνεται να τον γλυτώνουμε αναίμακτα. Η Νέα Εποχή των Ευγονιστών,  θυμηθείτε την γνωστή σε όλους μας ρατσιστική επιστήμη των Ναζί του Χίτλερ, με απλά καινούρια φανελίτσα, αλλά σε παγκόσμιο πλέον θεσμοποιημένο και πολιτικά αποδεκτό επίπεδο. Την οποία νέα εποχή της επικυριαρχίας της ψευδούς Επιστήμης, άπαντες έχουμε βιώσει εν μέσω της πανδημίας του ιού της Κορώνης.

Το εν λόγω μυθιστόρημα, περιλαμβάνει πλούσιο μπουφέ: Αίθουσας Κοινωνικού Προκαθορισμού, Αίθουσα Γονιμοποίησης, εκατοντάδες χιλιάδες γονιμοποιημένα ωάρια εργαστηρίου, παραγωγή μαζάνθρωπων ηλιθιών, ειδικές τάξεις ανθρώπων, θάλαμο αποφιάλωσης, εκατοντάδες γεννήτριες και μπουκάλια για να βυζαίνουν τα νήπια κάποιο παστεριωμένο έκκριμα, ασυνείδητα υπνοπαιδικά μαθήματα και τραγουδάκια, υγιεινή κοινωνικότητα και νηπιακή σεξουαλικότητα, αίθουσες ψυχαγωγίας για μικρούς και μεγάλους ανθρώπους, καθιερωμένη και παγιωμένη συμπεριφορά ανθρωποειδών, Μαλθουσιανή εκπαίδευση, κορίτσια και αγόρια Ουδετερόφυλα και στειρωμένα, σεξοταινίες, έγχρωμες υπερσεξοταινίες, Διευθυντήριο Κρεματορίων και Φωσφορικής Ανάληψης, Συναισθηματική Μηχανική, Ηθική Προπαγάνδα, Εργαστήριο Εμβρύων, Κοινωνικά Πειράματα και τόποι εξορίας κ.ο.κ.

Ο Συγγραφέας, προς το τέλος του βιβλίου, μας εκπλήττει ευχάριστα, αφού κάνει σημαντική αναφορά σε ένα φανταστικό πείραμα της Κύπρου. Υπάρχει, πως δεν υπάρχει σε αυτό το παγκόσμιο λογοτεχνικό ανάγνωσμα και σημαντική αναφορά στην Κύπρο. Όπου εκεί μας εξιστορεί για ένα «γνωστό πείραμα της Κύπρου», το οποίο ονομάζει ως Πείραμα Επανεμφιάλωσης. Όπου μάλιστα, μας αποκαλύπτει μέσω της στοχαστικής και προφητικής φαντασίας του ο Συγγραφέας, ότι αφού εκκαθαρίστηκε (!?!) το νησί από τους ιθαγενείς και γηγενείς, κουβάλησε η Παγκόσμια Αυτοκρατορία των Μετανθρωπιστών μια ειδική ομάδα ανθρωποειδών τύπου Αλφα για να γίνουν οι νέοι ένοικοι της μεγαλονήσου.

Τα εν λόγω 22 χιλιάδες άτομα ανθρωποειδών, σκόπιμα είχαν εφοδιαστεί με κάθε είδους αγροτικό και πολεμικό εξοπλισμό. Το αποτέλεσμα του εν λόγω πειράματος στην Κύπρο, ήταν μετά από μερικά και ολίγα χρόνια συμβίωσης, ανταγωνισμών και διαφθοράς, ξέσπασε εμφύλιος αναμεταξύ τους και από τις 22 χιλιάδες μετανθρώπους σκοτώθηκαν οι 19.000!… Επιβίωσαν του εμφυλίου σπαραγμού μόνον οι 3.000. Ήτο ένα πείραμα, για να αποδειχθεί αν τα νέα ανθρωποειδή τύπου Άλφα, πόσο καιρό δύνανται να επιβιώσουν και να συμβιώσουν, αν ζήσουν σε κλειστές νησιώτικες κοινωνίες.

Μετά από το φανταστικό «πείραμα της Κύπρου» στις τελευταίες 40-50 σελίδες, ο Συγγραφέας, αρχίζει να αποκαλύπτει σημαντικές μεταφυσικές και θεολογικές ανησυχίες των πρωταγωνιστών του έργου του.

Το εν λόγω βιβλίο, δεν έχει συγγραφθεί τυχαία ή κατά λάθος… αλλά ο Συγγραφέας γνώστης του επιστημονικού και τεχνολογικού περιβάλλοντος που έζησε, μεταποίησε μέσα του την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τάση της εποχής του, σε μία απλή λογοτεχνική καλλιτεχνική δημιουργία, για την οποία όποιος άνθρωπος αναγνώσει, θα ανακαλύψει, ότι η εποχή αυτή της έσχατης επιστημονικής δικτατορίας μας κτυπάει την πόρτα.

Ένα βιβλίο, που αξίζει νομίζω να μελετήσετε και να το έχετε στη βιβλιοθήκη σας, αλλά και για να το κάνετε ιδιαζόντως δώρο ως λογοτεχνικό μυθιστορήμα στα μικρά παιδάκια σας, αν θέλετε να γυρίσει με θετικό τρόπο ο ήλιος.

 

© Του Παναγιώτη Νούνη

@: panagiotisnounis@hotmail.com

~ Εκπαιδευτικός | Αναπληρωτής καθηγητής της Μέσης Εκπαίδευσης

~ Ερευνητής της ιστορίας και φιλοσοφίας της Επιστήμης

Υγ.: Η εν λόγω Βιβλιοπαρουσίαση  #018, είναι η 18η βιβλιοπαρουσίαση, βιβλίων που έχουμε εν εξελίξει προς τελική μελέτη και διάβασμα για τον τρέχοντα χρόνο 2023, τα οποία βιβλία μελετούμε στον χρόνο μας από το 2020, ενώ όποιος και όποια επιθυμεί να δεί επιπρόσθετα βιβλία που έχουμε ήδη μελετήσει του παρελθόντος χρόνου, ας ψάξει λίγο προσεκτικά στο προφίλ μας. Μείνετε συντονισμένοι στο προφίλ και την ιστοσελίδα μας, καθότι από το 2020 ξεκινήσαμε την παράλληλη ανάγνωση και μελέτη μας με καμμιά 20αρια-30αρια βιβλία, τα οποία αυτόν τον χρόνο, προσεχώς των ημερών και επόμενων μηνών μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσής ενός εκάστου, θα σας τα παρουσιάσουμε ένα προς ένα. Ενώ παράλληλα, για κάθε ένα που ολοκληρώνουμε, ξεκινάμε παράλληλα την μελέτη για ένα καινούριο. Στόχος μας για το 2023 είναι να μελετηθούν, να αναγνωσθούν και να βιβλιο-παρουσιασθούν στο κοινό μας πάνω από 50 ενδιαφέροντα κατά την γνώμη μας βιβλία ποικίλης ύλης και διάφορης θεματολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου