Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

ΘΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΚΑΚΟΔΟΞΟΥ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ


(Φιλοσοφικές, Θρησκειολογικές και Μυθολογικές αναφορές στα φωτογραφημένα αποσπάσματα)

ΜΕΡΟΣ Γ΄ (και τελευταίον)

Του Παναγιώτη Νούνη
[...]

Ευχαριστώ τον συνάδελφο και συγγραφέα της διατριβής τον Διδάκτωρ Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας τον π. Florin-Catalin Ghit για την άδεια που μου έδωσε όπως χρησιμοποιήσω μερικά ενδιαφέροντα αποσπάσματα που με ενδιαφέρουν για την προσωπική θεολογικήν μελέτη μου για το εν λόγω οντολογικό ζήτημα του θείου και ανθρώπινου Έρωτος.

[...]

Ο τίτλος της διδακτορικής διατριβής, είναι:

«ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΕΡΩΣ. Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗ ΔΥΣΗ» (Μέ εἰδική ἀναφορά στό ἔργο Ἀγάπη καί Ἔρως τοῦ Anders Nygren καί στήν πατερική παράδοση μέχρι τίς Ἀρεοπαγιτικές Συγγραφές), σσ. 229. [ΠΗΓΗhttps://phdtheses.ekt.gr/eadd/handle/10442/34232]

Η εν λόγω διατριβή υποβλήθηκε στην Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. το 2011 με τριμελή συμβουλευτικήν επιτροπή τους έγκριτους και αξιότιμους Δογματολόγους καθηγητές μας: κ. Δημήτριον Τσελεγγίδην, κ. Γεώργιον Μαρτζέλον και κ. Χρυσόστομον Σταμούλη.

Η εν λόγω διατριβή αποδεικνύει κυρίως το άστοχον, άτοπον, εσφαλμένο και κακόδοξον της διακρίσεως του έρωτος από την αγάπην. Αποδεικνύει δηλαδή, δογματολογικά, θεολογικά, βιβλικά, πατρολογικά και φιλοσοφικά την ταύτιση και συνωνυμία (εξ ορθοδόξου απόψεως) των όρων έρως και αγάπη.

Η εν λόγω κακόδοξη διάκριση του έρωτος από την αγάπη προήλθεν απο τους αρχαίους έλληνες φιλοσόφους όπως τους Στωϊκούς, Πλατωνικούς, Νεοπλατωνικούς, Αριστοτελικούς και μετεπήδησεν στη συνέχεια εις τον Λούθηρο και τους μετέπειτα Λουθηρανούς κληρικούς και ακαδημαϊκούς οπαδούς του.

Ένας σημαίνων Λουθηρανός πάστορας ο οποίος διέδωσεν ανά την οικουμένη την εν λόγω αθεολόγητη και εσφαλμένη διάκριση ήτο και ο Anders Nygren ο οποίος δέχτηκε ισχυρά πατρολογικά αντιρρητικά βέλη από τους μακαριστούς ορθοδόξους ακαδημαϊκούς καθηγητές Δογματολόγον π. Ιωάννην Ρωμανίδην και Πατρολόγον π. Γεώργιον Φλωρόφσκυ.

[...]

Προσκομίζω με κάθε ακρίβεια τα αποδεικτικά στοιχεία της εξαιρετικής απο κάθε άποψη θεολογικής διατριβής, μια δογματολογική απάντηση σε όσους συνεχίζουν να κακοδοξούν ασύστολα σε ακραίες ετερόδοξες και αθεολόγητες (εξ ορθοδόξου οπτικής) διδασκαλίες περί του οντολογικού θέματος του έρωτα και της αγάπης.

Η εν λόγω διατριβή είναι ηχηρότατον ράπισμα και αλεξίκακον ή αντίδοτον φάρμακον κατά των περιώνυμων κληρικών-μοναχών και λαϊκών θρησκόληπτων ηθικιστών, ευσεβιστών και ηθικολόγων. Μάλιστα η ίδια η εν λόγω διατριβή εφαρμώζει με κάθε δογματολογική ακρίβεια τις προϋποθέσεις του ορθοδόξως και απλανώς θεολογείν.

Φωτογραφίζω σκόπιμα, στο εν λόγω Γ΄ μέρος κυρίως τα περιεχόμενα και σωρηδόν επιλεγμένα αξιόλογα ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ-ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΚΑ αποσπάσματα ώστε οι εκλεκτοί φίλοι και φίλες αναγνώστες/τριες μας να δύνανται να λάβουν μια ισχυρή γεύση απο την εν λόγω διατριβή, μέχρι να δημοσιευθεί.

Του Παναγιώτη Νούνη

Θεο-Λογικός και Θρησκευτικός Στοχαστής

Tηλ.: 00357-96897711, panagiotisnounis@gmail.com




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου